romsilva_alb

Bistriţa-Năsăud

Bistriţa-Năsăud

Descriere

În anul 1955 a fost înfiinţat la Beclean un depozit de armăsari sub denumirea "Ferma de Elită de Armăsari de Montă Publică". În timp, aceasta a avut diverse titulaturi. În anul 1971, ferma a trecut în administrarea Centrului Republican pentru Creşterea şi Calificarea Cailor de Rasă Bucureşti, fiind înfiinţat Depozitul de Armăsari ca unitate de sine stătătoare. Abia din anul 1985, atunci când s-a început formarea rasei Semigreu românesc, depozitul a primit titulatura de herghelie. Din anul 2002, odată cu reorganizarea Regiei Autonome a Cailor de Rasă, herghelia Beclean a trecut în subordinea Direcţiei Silvice Bistriţa.

Herghelia Beclean este amplasată la 3 km est de orașul Beclean, cu acces pe partea dreaptă, la Km 28 pe DN 17 Dej - Vatra Dornei.

Sediul administrativ, complet renovat, găzduiește Centrul de turism ecvestru, având capacitate de cazare în condiții excelente.

Cele două secții - Herghelia și Depozitul de armasari - adăpostesc cai din rasele Lipițan și Semigreu Românesc. Baza furajeră este asigurată de cele 214 hectare de teren arabil, din care cca. 100 ha este teren arabil, iar restul păşune şi fâneaţă.

Vizitatorii pot admira exemplarele în grajduri sau la antrenamentele zilnice și pot face plimbări călare sau cu trăsura, iar în sezonul de iarnă cu sania.

Efectivul total de cai din Herghelia Beclean numără peste 270 de exemplare din rasele Semigreu Românesc și Lipițan.

Semigreul Românesc este un cal de muncă și tracțiune, robust și rezistent, cu un temperament calm. Rasa este foarte bine adaptată la condițiile din această parte a țării, deoarece aici s-a format, selecționat și ameliorat. Rasa Semigreu românesc a fost creată din încrucişarea de armăsari din rasa Ardenez cu iepe Lipiţan şi cu infuzii de sânge de Trăpaş din sud. Această rasă a fost gândită pentru zona Ardealului, să nu fie nici greu, de talia Ardenezului, şi nici uşor ca şi Lipiţanul. Pentru zona colinară, această rasă merge cel mai bine pentru tracţiune, aşa cum spune Traian Lăpuşte: „este blând ca şi ardeleanul”.

Lipițanul este un cal cu mare tradiție, îndrăgit pentru caracterul său blând, docil, dar totuși temperamental și agil, renumit pentru inteligența și marea sa capacitate de învățare. La Herghelia Beclean se regăsesc liniile de sânge Neapolitano, Siglavy-Capriola, Maestoso și Incitato. Armăsarul fondator al liniei Incitato s-a născut pe aceste meleaguri (pășunile din Târlișua ale contelui Bethlen) și chiar dacă el a fost ulterior transferat la Mezohegyes, linia s-a păstrat în permanență și în zona noastră prin descendenții repatriați, iar evoluția ei până în prezent a fost realizată aici prin următorii armăsari Incitato născuți la Beclean. În cadrul selecționării acestor cai se pune accent pe obținerea mânjilor de culoare neagră, culoare apreciată și destul de rară, însă la linia Incitato se păstrează culoarea sură caracteristică liniei. Caii lipițani se nasc cu o culoare închisă, uneori aproape neagră, apoi roba lor se deschide până aproape de alb la vârsta de circa aproximativ 11 ani.

Armăsarii de montă publică numără peste 100 de exemplare, dintre care o parte se află la Depozitul de Armăsari, iar restul sunt repartizați la stațiuni de montă, în județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bihor, Cluj și Bistrița-Năsăud, contribuind la ameliorarea populației de cabaline din zonă.

Rezultatele obținute aici nu ar fi fost posibile fără contribuția oamenilor care au condus de-a lungul timpului Herghelia Beclean, dovedind o nemăsurată dragoste față de cai și un înalt profesionalism, directorii: ing. Mihail Pop, ing. Mircea Susa, ing. Mihai Marius Pop, ing. Traian Lăpuște, ing. Vasile Chiș, precum și medicii veterinari Zoltan Kerekes, Călin Morar, Mihai Chiș, Ion Covaci, care și-au dedicat cu pasiune cariera cailor Lipițan și Semigreu Românesc.

Evenimente

A devenit o tradiție ca în fiecare an, la începutul lunii iulie, să se desfășoare la Beclean o etapă a Concursului Național de Atelaje, organizat de RNP-Romsilva, Direcția Silvică Bistrița-Năsăud și Federația Ecvestră Română.

Spectacolul este oferit deopotrivă de frumusețea și grația cailor îndelung antrenați, de performanțele și designul atelajelor, dar și de tehnica, ținuta și sportivitatea conducătorilor de atelaje.